Helleborus

Helleborus een topper in de wintermaanden.
Een hele interessante winterbloeier is de helleborus, ook wel nieskruid genoemd.

In België is de Helleborus foetidus inheems. Je kan deze soort, ook wel stinkend nieskruid genoemd, in de Ardennen vinden. De meeste gekweekte variëteiten komen eerder uit de rest van Europa en Azië. Je vindt ze in alle kleuren: rood, roze, paars, geel, groen, wit en zelfs met vlekjes op de kelkbladeren. Een ideaal accent in je tuin dus!

Helleborus argutifolius

De planten hebben een mechanisme waarmee ze hun bloemen tegen vorst kunnen beschermen. Hierbij kunnen ze vocht uit de bloemen weghalen bij vorst. Dan hangen de bloemen even slap, maar van zodra het niet meer vriest bloeien de bloemen terug in volle glorie.

De helleborus begint, naargelang het weer, te bloeien vanaf januari/februari en soms zelfs vroeger. Na de bloei blijft de bloem nog enkele maanden hangen, waarbij ze naar de zomer toe verkleurt naar een warme bruine kleur. Vervolgens vormt de plant, die heel het jaar door zijn blad behoudt, een meerwaarde in jouw bloemenborder gedurende de zomer. De ene soort met een groen blad, de andere met een eerder grijskleurig blad en sommige soorten dragen een getand blad.

Helleborussen vereisen per soort een andere standplaats, de Helleborus argutifolius bijvoorbeeld staat graag in de volle zon. De Helleborus foetidus dan weer liever in de schaduw tot halfschaduw. Je kan in samenspraak met je tuinarchitect de juiste soorten selecteren.

De Helleborus orientalis is winterhard en erg langlevend.
Alle Helleborussen gedeien het beste in een vochthoudende, humusrijke grond die een beetje kalk bevat.

helleborus_orientalis