Klimplanten

Een klimplant kan voor die extra gezelligheid in je tuin zorgen, denk er zeker eens aan om deze in je tuinontwerp te verwerken.

Je kan ze tegen een gevel van je woning, je tuinberging of een pergola plaatsen. Een klimhortensia zal bijvoorbeeld graag in de schaduw groeien, terwijl de meeste klimrozen het best in de zon zullen gedeien. Elke soort heeft zijn eigen vereisten, contacteer dus zeker je tuinarchitect om te bekijken welke soort je op die zonnige gevel of eerder in de schaduw wilt aanplanten.

Hydrangea petiolaris

Hou er ook rekening mee dat klimplanten verschillende manieren gebruiken om te klimmen.

Klimop of klimhortensia zullen zich met behulp van hechtwortels die als zuignappen gebruikt worden aan een muur vasthechten. Vaak beweert men dat je muur hiervan beschadigt kan worden, maar dat is enkel het geval met oudere voegen. Bedenk wel dat het verwijderen van zo’n planten een heel karwei kan zijn.

Een windende klimplant zal je moeten ondersteunen met behulp van een klimrek uit bijvoorbeeld hout of een klimkabel. Zij winden zich als het ware ergens rond om zo te kunnen klimmen. Laat ze echter niet rond een regenpijp winden, om beschadiging te voorkomen. De blauwe regen is een van de bekendste winders. De chinese blauweregen kun je onderscheiden van de japanse, doordat de chinese blauweregen links windt en de japanse rechts. Blauweregens zijn trouwens niet altijd blauw, je kan ook kiezen voor roze of witte cultivars. De blauwe regen kan wel 100 jaar oud worden!

Wisteria sinensis

Een voorbeeld van een ranker is de Clematis. Deze windt niet maar zal met behulp van rankers omhoog ‘kruipen’ en zal ook ondersteund moeten worden met bijvoorbeeld een houten klimrek. Een mooie plant, maar best gevoelig voor de verwelkingsziekte. Vraag gerust aan je tuinarchitect wat je hoeft te doen wanneer je merkt dat je plant begint te verwelken.

Enkele voorbeelden van mooie klimplanten zijn:

Clematis ‘Jackmanii’
Hedera helix ‘Hibernica’
Hydrangea anomala ‘Petiolaris’
Lonicera japonica ‘Hall’s Prolific’
Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’
Rosa ‘New Dawn’
Vitis ‘Boskoop Glory’
Wisteria formosa ‘Issai’