Sierwaarde doorheen de seizoenen.

Je kan in je tuinontwerp spelen met bepaalde kenmerken van planten.

Dat zal je tuinarchitect voornamelijk doen met kleuren van bloemen en bladeren of verschil in habitus per plant. Hij houdt er ook rekening mee dat er het hele jaar door wat te beleven valt in de tuin door in te spelen op herfstverkleuring van planten of voor elk seizoen enkele bloeiende planten te voorzien.

De meeste planten bloeien tussen maart en september, maar de toverhazelaar, winterjasmijn of sneeuwklokjes bijvoorbeeld bloeien in de winter. Er zijn tal van mogelijkheden en voorbeelden.

In de herfst verkleuren de meeste bomen in naar gele, bruine, oranje, of rode tinten maar één van de mooiste herfstverkleurende bomen is de Amberboom: het stervormig blad verkleurt over de gehele boom van groen over geel tot rood.

Maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.

PLACERIF

De witte schors van een berk, die ook per soort van tint of structuur verschilt, kan een mooi contrast bieden doorheen alle seizoenen. Dat geldt ook voor de afbladerende schors van een plataan of een papieresdoorn, of de gegroefde schors van een kerselaar of Acer capillipes.

De rode of gele twijgen van een Kornoelje geven iets extra aan je tuin in de winter, zeker als je tuin onder een sneeuwtapijt bedekt ligt.

(1)