Snoeivormen

Snoeivormen geven je tuin als element een sterke structuur, die het harmonische geheel kunnen vormen of zelfs bepalen maar evengoed zichten kunnen breken en contrasten creëren.

Ze worden naar wens van de tuinarchitect voornamelijk als zuil, bol, blok of wolk gehanteerd maar vaak ook als een eigen creatie naar de wensen van de klant toe. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Je kan ze zelfs reeds in de gewenste vorm geschoren aankopen.

Een aantal plantensoorten komen hiervoor in aanmerking. Ze zijn vrijwel steeds wintergroen, en dat biedt mogelijkheden voor het milieu: het hele jaar door halen ze fijn stof uit de lucht. Redenen genoeg om een snoeivorm in je tuinontwerp te verwerken!

De volgende soorten worden in het algemeen het vaakst door tuinarchitecten in de tuinaanleg gebruikt:

Buxus sempervirens (palm): allicht de meest bekende soort, die niet alleen voor een snoeivorm gebruikt wordt maar ook als laag haagje of lage haagblok en is misschien wel het bekendst als bolvorm.

Buxus wolk

Taxus baccata (venijnboom): Heeft een mooie donkergroene kleur doorheen het hele jaar, en is een zeer stevige plant. Het is één van de weinige haagplanten die geen ondersteuning nodig heeft van bijvoorbeeld haagpalen.

Een heel groot voordeel is dat de jonge twijgen baccatine bevatten, een belangrijke en helaas schaarse grondstof voor het aanmaken van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Je kan je als taxusdonor opgeven en je haag of snoeivorm laten scheren door gespecialiseerde bedrijven of het snoeisel zelf naar een inzamelpunt brengen.

Ilex (hulst): De grootste voordelen van deze soort zijn dat ze bijzonder gemakkelijk te scheren zijn en dat je ze in vele soorten en cultivars kan vinden. Met een gekarteld of gaafrandig blad dat een groene, zilveren of blauwachtige kleur heeft, met rode , blauwe, gele, witte of zwarte bessen: deze traagroeiende heester biedt het allemaal.

IMG_3387

Ligustrum (liguster): Snelgroeiende plant met een donkergroene bladkleur. Trekt vogels aan omwille van de bessen en het bieden van een goede verblijfplaats. Heeft een variant met geelgroene bladeren.

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ (Portugese laurierkers): Een struik met gezellige donkergroene spitse bladeren en met rode bladsteeltjes die een stevige structuur vormen. De portugese laurierkers is een topper in elk tuinontwerp.

Hedera helix ‘Arborescens’ (struikklimop): Deze soort met haar kenmerkend blad is vooral interessant als blokvorm met een hoogte tot een halve meter.

Osmanthus (schijnhulst): Doordat deze struik goed vanuit oud hout jonge twijgen vormt, kan deze struik vrijwel altijd geschoren worden. De schijnhulst is makkelijk te snoeien.

IMG_0917