Vogellokkers

Vogels kan je op verschillende manieren naar je tuin lokken én er houden.

Zorg ervoor dat ze beschut zitten, onder andere tegen hun natuurlijke vijanden zoals katten en roofvogels. Pas je tuin aan de behoeften van de vogels tijdens elk seizoen aan.

In de lente zorg je voor veilige plaats om te kunnen broeden zoals een nestkastje, of voldoende materiaal om een nest te kunnen bouwen. Met een verwilderde tuin trek je meer vogels aan, maar een mooi onderhoude tuin biedt zeker ook kansen.

dove-378354__340

De juiste plantenkeuze in je tuinontwerp is heel belangrijk, vraag zeker raad aan je tuinarchitect. Met het gebruik van de juiste bloemen trek je immers insecten aan waar de vogels verzot op zijn, en besdragende struiken voorzien ook in de voedselnood. Voorbeelden van nectarplanten zijn de vlinderstruik, lavendel, meidoorn, duizendblad,.. Bessenstruiken die voorzien in de voedselvoorziening van vogels zijn onder andere de lijsterbes, meidoorn, sierappels,.. . In de winter doe je er goed aan om vetbollen op te hangen, maar verwijder die dan ook weer wanneer de lente begint. De jongen hebben meer nood aan verse insecten dan aan zaden van een vetbol.

Een vijver voorziet dan weer zowel in de voedselnood als in de mogelijkheid om zich te wassen. Je kan dan best een moerasgedeelte voorzien, zodat de vogels beschut zitten. Lukt dat niet, dan kan je nog altijd drink- en wasbadjes plaatsen.

sparrow-2398028__340